Eminem, americký rapper

Marshall Bruce Mathers III (*17. říjen 1972, Saint Joseph, Missouri, Spojené státy americké), spíše známý jako Eminem

je americký rapper, hudební producent, herec a zakladatel nahrávací společnosti Shady Records. Také je členem detroitské skupinyD12, která je však dnes už rozpuštěná. Jeho hudební kariéra mu vynesla třináct prestižních hudebních cen Grammy a v roce 2002 i cenu Akademie za nejlepší píseň, a to „Lose Yourself“ z jeho filmu „8. Míle“. Jeho nejúspěšnějšími alby jsou: The Marshall Mathers LP(2000) a The Eminem Show (2002), kterých se dohromady prodalo okolo 40 milionů kusů celosvětově a obě získala ocenění diamantová deska od společnosti RIAA. Jeho největšími hity pak jsou písně: Lose Yourself, Not Afraid, Love The Way You Lie (ft.Rihanna) a The Monster (ft. Rihanna), které všechny dosáhly na první místo v žebříčku Billboard Hot 100. V roce 2009 byl společností Billboard vyhlášen nejlepším umělcem dekády. V roce 2013 získal ocenění „Umělec roku“ při historicky prvním ročníku Youtube Music Awards. Při udělování cen MTV EMA pak získal i cenu pro nejlepšího Hip-Hopového umělce a cenu Global Icon.

Diskografie:
1996: Infinite
1999: The Slim Shady LP
2000: The Marshall Mathers LP
2002: The Eminem Show
2004: Encore
2009: Relapse
2010: Recovery
2013: The Marshall Mathers LP 2

 

Moje 2. práce kde mi trošku ujelo očičko.

Eminem

< Předchozí[/themify_button]